Yaşantı hızının artmasıyla büyüklerin ve çocukların her türlü kazayla karşı karşıya kalma riski de o oranda artmıştır. Dişlere gelen bir darbe, şiddetine göre dişte hafif bir sızlama yapabileceği gibi, dişi ortasından kırabilir, çeneye gömebilir, oynatabilir hatta dişi yuvasından tamamen çıkarabilir.
Hafif bir travma sonucu dişte az bir sızlama olmuşsa, sızlama 4-5 dakika sürmüşse diş kendini toparlayabilir ve sızlama geçebilir, diş kurtulabilir veya kurtulmuş görünebilir. Şöyle ki;
Bir süre sonra dişin ortasında bulunan odacıktaki damar-sinir paketinde yavaş yavaş bir cansızlık oluşmaya başlayabilir. Aradan 5-6 sene geçtiğinde ise diş iyice cansızlaşıp iltihaplanma ve ağrılar başlar. Kök ucundaki kemik ve iyice eriyip dişeti delinip zaman zaman ağız içine toplu iğne başı şeklinde gum-boil denen fistül ucu geliştirip iltihap akabilir.
Kemik içinde, kök ucunda kronik kist torbaları gelişebilir.
Kistin büyüklüğüne göre diş, uzun süreli bir kanal tedavisiyle, gerekirse kök ucu ameliyatıyla kurtarılabileceği gibi diş kurtarılamayıp çekime dahi gidebilir. Yani 5-6 sene önceki basit bir çarpma ve sızlama sonucunda diş kaybedilebilir. Her darbe durumunda bir dişhekimine gidiniz.
Şiddetli travmalarda dişte kırılma, gömülme, yerinden oynama gibi durumlar oluşabilir.
Diş tamamen yerinden çıkmışsa dişi yıkamayınız. Acilen ıslak bir beze sararak ya da bir miktar süt içinde veya çocuk ya da ebeveyninin ağzının içinde tutarak dişhekimine gidiniz. Birtakım işlemlerden geçirdikten sonra dişhekimi, dişi yerine yerleştirip, sabitleştirebilir.