ÇOCUK DİŞLERİ

      

Süt Dişleri :

Yaklaşık 6 aylıkken alt önden 2 süt dişi çıkmaya başlarlar. Bazen dişli doğan bebeklere rastlanılabildiği gibi yaklaşık bir senelik gecikme de normal sayılır, bu süreden sonra bir hastalıktan şüphelenmek ve bir dişhekimine başvurmak gerekir. Süt dişleri, yaklaşık 2-2,5 yaşına kadar tamamlanırlar. Toplam 20 süt dişi vardır.

                        

süt dişlerinin çıkma zamanları                    daimi dişlerin çıkma zamanları

Süt dişleri 6-7 yaşından itibaren düşerek yerlerini daimi dişlere bırakmaya başlarlar, tam bu yaşlarda arkalarda yepyeni, büyük daimi dişler çıkarlar, yer değiştirme yaklaşık 12-13 yaşlarına kadar devam eder. Altta daimi diş olmadığı için ağızda kalan (persiste) süt dişlerine de rastlanmaktadır. Bu durumda ağızda kalan süt dişinin durumuna, yerine ve saptandığı yaşa göre hareket edilerek ağızda kalıp kalmayacağına karar verilir.

            

Daimi Dişler :

Yaklaşık 6-7 yaşlarında çıkmaya başlarlar ve yaklaşık 19-20 yaşlarında tamamlanırlar. Yirmi yaş dişleriyle birlikte toplam daimi diş sayısı 32’dir. Yine daimi dişlenmenin bir iki sene gecikmesi normaldir.

Süt dişlerini koruma :

Şöyle bir yanlış inanış vardır; “Süt dişinin yerine nasıl olsa daimi diş gelecek, çürümüşse çekilse de olur.”

Her dişin gelme zamanı aynı değildir, örneğin çekildikten 4-5 sene sonra gelecek dişin yerine diğer dişler kayar, alttan gelen diş de yanak, dudak veya damak tarafından çıkar. Bunu önlemek için süt dişlerine dolgu, hatta yapılabilirse kanal tedavisi veya amputasyon (yarım kanal tedavisi) yapılmalıdır.

Flor iyonlarını içinde tuttuğu ve yavaş yavaş ağız içine saldığı için daha çok çocuk dişlerinde Cam İyonomer Dolgular kullanılmaktadır.


Yer tutucu: Geç kalınmış, süt dişi erkenden  çekilmişse, oraya alttan gelecek dişin yeri, dişhekimi tarafından yapılan ‘YER TUTUCU’ aygıtıyla korunmalıdır. Bu, maalesef çok ihmal edilen bir konu olup ileride düzeltilmesi çok zor çapraşıklık ve çene bozuklukları meydana getirir ki bu durum çocukta ruhi bozukluklara dahi yol açabilir.

            

yer tutucu

Süt dişleri  çürüdüklerinde eğer çok gecikilirse  tüm vücuda iltihap kaynağı olurlar. Ayrıca alttan gelen daimi dişlerin mine tabakasının gelişimini bozarak ‘Turner hipoplazik dişleri’ dediğimiz şekilsizliklere yol açabilirler.

6 Yaş Dişinin Önemi: 6 yaş dişi, diğer süt dişleri değişmeye başladığı sıralarda en arkadan çıkan büyük daimi diştir. Bazı anne babalar bu büyük dişi de süt dişi zannetmekte, yerine yenisi gelecek nasıl olsa diyerek, çürük varsa da önemsememektedirler. Bu diş çekildiğinde yerine bir daha yenisi gelmez. Bu unutulmamalıdır.

Çocuk diş fırçalamaya 2-3 yaşlarında miniminicik diş macunu sürerek başlayabilir. Alışkanlık küçük yaşlarda başlasın ve devam etsin.

                           

Şeker, Çikolata ve Kolalı içecekleri nasıl olsa ileride tanıyacaktır. Vermeyiniz. Az da olsa bunları aldıysa dişleri fırçalatınız.

Flor vernikleme: Bölgesel (topikal) olarak flor uygulamasıdır. Flor, vernik gibi dişlerin üzerine dişhekimince sürülür ve dişleri 8-10 ay korur. İnternette flor aleyhine yazılanları dikkate almayınız. Biz bir aralar hamile annelere ve çocuklara flor tabletleri veriyorduk, merak etmeyin onlara bir şey olmadı. (:

Fissursealantlar: Dişhekimlerince süt dişlerine uygulanır, dişlerin çiğneme yüzeylerini dolgu gibi kapatarak ve flor salgılayarak dişlerin çürümesini engellerler, senede bir kontrol edilmeli, düşmüşse yenilenmelidirler.


Süt proteinleri ve süt kalsiyumlarından oluşan preparatlar: Son zamanlarda yaygınlaşan bir uygulamayla çocuklara, ortodonti hastalarına çok çürüme eğilimi olanlara verilmeye başlanmıştır.

Şekerli süt kesinlikle verilmemelidir, verilmişse de hemen ağız çalkalanmalıdır.

Bir parça beyaz peynir, çürüğü tamir eder ve asit dengesini sağlar.

Alt ön daimi dişlerin sürmesi sırasında bir korku yaşanır; Bu dişler, dil tarafından yani içten ve büyükçe gelebilirler, zamanla öndeki yerlerini dil basıncıyla alacaktırlar, yine de uzun süre geride kalmışsa bir dişhekimine gitmekte fayda vardır.

Bir diğer korku da süt dişlerinin renklenmesinde yaşanır. Demir ilacı, dişler üzerinde geçici leke yapabilir.


demir ilacı lekeleri

Erupsiyon Kisti: Süt dişleri çıkarken, çıktıkları bölgede bir morarma ve şişme olabilir. Buna erupsiyon kisti denir, telaşa kapılmaya gerek olmayan bir durum olup herhangi bir işleme gerek kalmadan dişler çıkarken kaybolur.

erupsiyon kisti

TOP