ÇÜRÜK OLUŞUMU VE SONUÇLARI
DİŞLERİN YAPISI:
Dişin ağızda görünmeyen kısmına kök, boyundan sonraki görünen kısmına taç denir.
Damar – sinir paketinin bulunduğu ortadaki kısma da öz denir.
Dişin kesiti
Mine: Taç kısmının beyaz olan en dış tabakasıdır. Dentin: Hafif sarı olan alttaki tabakadır. Sement: Kökü oluşturan tabakadır.
ÇÜRÜK OLUŞUMU VE SONUÇLARI
Yiyecekler ağızda, bakteri plağı dediğimiz gözle görülmeyen ince bir tabaka oluşturur. Yenen nişastalı ve şekerli gıdalar, bakteri plağı ile birleşip asit oluşumuna neden olur. Sonuçta asit, önce minenin, sonra dentinin yapısını bozarak çürüme sağlar.
Çürük, dentin seviyesine geldiğinde saniyelik, geçici soğuk, sıcak, tatlı hassasiyetleri olabilir. Bu seviyedeki çürük dolguyla kurtarılır.
Çürük, dişin sinir odasına yani özüne ulaşmışsa ağrılar uzun süreli ve keskin olmaya başlar. Yapılacak tedavi değişir, dişin sinirlerini almakla yani kanal tedavisi yapmakla diş kurtarılmaya çalışılır. Zira kökler kanal tedavisine uygun değilse veya dişin kron kısmında aşırı madde kaybı varsa diş çekime de gidebilir.
Geç kalınmış, mikroplar kök ucundan çene kemiğine doğru ilerlemiş, kemiği eritip kemik içine yayılmış, hatta kemiği aşıp yumuşak dokuya yayılmışsa yani abse olup yüz şişmişse ancak abse indirildikten sonra diş çekilebilir, ya da eğer uygunsa nadiren uzun süreli bir kanal tedavisi yapılarak diş kurtarılabilir.
Bütün bu anlattıklarımın dışında toplumda çoğu kişilerde rastladığımız bir durum da vardır:
Diş çürür, mikroplar kök ucuna kadar gelir, kök ucundaki kemiği eritip orada, halk arasında diş çekildiği zaman ‘kökün ucunda sallanıp duran bir mikrop torbası’ olarak anılan kistler oluşur. Dişin ağız içinden görünen çok az bir bölümü kalmıştır ve işin ilginç yanı, hala ağrı diye birşey yoktur.
Bu kişiler genelde “Benim dişlerim içten çürüyor, ağrı da vermiyor, dişlerimi hep ondan kaybettim, doktor” derler.
Onun için ağrı veya sızı olmasını beklemeden 6 ayda bir kontrole gidiniz.