BAKIM VE TAVSİYELER


· ‘Dişim ağrırsa dişhekimine gider doldurturum’ yanlıştır: Diş kendiliğinden ağrımıyorsa doldurulur. Kendiliğinden ağrı varsa ya kanal tedavisiyle kurtarılmaya çalışılır ya da çekilir. O yüzden Dişhekimine, şikayet olmadan 6 ayda bir, en geç yılda bir gidiniz. (Ağrı olmasa da)

·      Diş Fırçalama : Dişler günde en az 2 defa (kahvaltıdan sonra – yatmadan önce) fırçalanmalıdır. Sabah uyanınca değil kahvaltıdan sonra, (kahvaltı etmemişsek yine de) fırçalamalı ve akşamları (yemekten sonra birşeyler atıştırma alışkanlığından dolayı) yatmadan önce fırçalamalı.

              

·     Fırça: orta sert veya az yumuşak ve diş macunu küçük nohut tanesi kadar olmalı ki ağızdan köpükleri atmayı ve bulantıyı en aza indirelim. Diş macununun kire yapışma ve uzaklaştırma özelliği yoktur, çok azı yeterlidir, esas olan fırçanın kıllarının temizliğidir.

              

·  Fırçayı ıslatmayalım: Fırçayı baştan ıslatma alışkanlığı yanlıştır. Zaten ağızda ıslanacaktır. Kılların daha da yumuşak olmasını ve dolayısıyla süpürmesini de baştan engellemiş oluyoruz. Ayrıca musluğu ağız çalkalanmak istendiğinde açmış oluruz ve suyu da az kullanmış oluruz.

              

·     Flor: Florlu diş macunlarını tercih etmeli, fırçaladıktan sonra ağız sadece 1 kez çalkalanmalı ki flor ağızda kalsın. Küçük nohut tanesi kadar, unutmayın. İnternette flor aleyhine yazılanları dikkate almayınız. Biz bir aralar hamile annelere ve çocuklara flor tabletleri veriyorduk, merak etmeyin onlara bir şey olmadı. (:

·    Limon suyu + karbonat: İnternette dolaşan çok yanlış tavsiyedir. Limonun suyu bildiğiniz gibi asittir ve dişleri çürütür, karbonat kalın grenlidir, dişleri çizer.

·   Sigara içenlere diş macunları: Sigara içenler için satılan diş macunları genelde kalın grenli olduğundan ve aşındırma yaparak temizlik yaptıklarından kullanılmamalıdırlar.

·        Fırça değiştirme: Fırçayı 5-6 ay içinde veya dağılınca değiştirebiliriz.

       

·        Fırçalama yöntemi: Bunun için önerilen birkaç yöntemden biri;

Ağız çok açılarak dişetlerinden dişe doğru dairesel hareketlerle yuvarlaklar çizerek dişlerin 3 yüzü de (dış, iç ve çiğneme) iyice fırçalanmalıdır. Her bölgede 7-8 kez sayarak yapılabilir. Yan fırçalama kesinlikle yapılmamalıdır, dişetlerinde çekilme ve dişlerin boyun bölgelerinde aşınmaya yol açabilir.

·      Dil yüzeyi: Dilin yüzeyinde girintiler içinde birçok mikroorganizma birikip ağız kokusu yapabilirler. Bunun için (çoğu insanda bulantı olmasına karşın) dilin de uygun diş veya dil fırçalarıyla fırçalanması uygundur.


·   Fırçalama bekleme süresi: Çikolata, şeker gibi besinler ve asitli içeceklerden sonra hemen değil, 10-15 dk. bekleyip dişlerinizi fırçalayınız. Zira mikroskobik incelemelerde anlaşılmıştır ki bu besinlerden hemen sonra mine yumuşar ve erozyona yani aşınmaya uygun hale gelir, tükürükteki minerallerle ancak 10-15 dk. sonra yine sertleşir.

       

·       Elektrikli diş fırçaları: Usulüne, kullanım koşullarına uygun kullanılırsa işe yarar.

Döner dairesel başlıklı fırçalar:

Fırçayı dişlerin üzerine sürmeden, her yüzeyde 2-3 saniye beklenerek kullanılır. Fırça dairesel hareketi bir sağa bir sola dönerek kendi yapar. Dolayısıyla her dişin sırayla ön, arka ve çiğneme yüzeylerine tutup fırça başının kendi temizlemesi beklenerek kullanılması tavsiye edilir.

  

Ultrasonik titreşimli dörtgen başlıklı fırçalar:

Klasik el fırçaları için yukarıdaki ‘Fırçalama Yöntemi’nde anlatıldığı gibi kullanılır. Fırça başlığı titreyerek diş aralarını klasikten daha etkin temizler.

         

·    Diş ipi: Dişler usulüne uygun bir şekilde fırçalansa dahi fırçanın ara yüzlerdeki yiyecekleri tam olarak temizlemesi imkansızdır. Bu yüzden dişlerin, fırçalandıktan sonra iple de temizlenmesi önerilir.

Diş ipinin, doğru kullanılması için 2 dişin arasından geçirilip önce bir dişin yan yüzeyini, sonra komşu dişin yan yüzeyini temizleyecek şekilde dişetine dik olarak aşağı yukarı hareket ettirilerek yine dik yönde çıkartılması gerekir. Bu sırada olan ufak dişeti kanamalarına aldırış edilmemelidir. Alışkanlık kazanılınca tüm ağız 1 dakika gibi kısa bir sürede temizlenebilir. Diş macunu gerektirmediği için TV seyrederken bile kullanılabilir.

   

·   Dişler arası fırça (arayüz fırçası): Dişler fırçalandıktan sonra  aynı amaçla yani ara yüzdeki yiyecekleri tam olarak temizlemek için önerilir. Aynı zamanda dişetlerine masaj da yapılmış olur. Kullanımı aynen kürdan gibidir, piyasada aralıklara sığacak şekilde çeşitli kalınlıklarda satılır. Diş macunu gerektirmediğinden TV seyrederken bile kullanılabilir. Kullanımı kolaydır, faydası çoktur.

      

·      Ağız duşu :

    Kuvvetli atımlarla su püskürterek diş aralarının temizliğini sağlayan çok iyi bir alettir. Sistem              olarak oto yıkamada kullanılan tazzikli su sistemine benzer. Ülkemizde çeşitli markalar vardır. En      iyisi için dişhekiminize danışınız, ucuzuna kaçmayınız.

    Özellikle implant kullananlarda, ortodontik tedavi görenlerde, dişeti rahatsızlığı olanlarda olmak        üzere herkes kullanabilir.

      

 

 

·        Diş çürütenler: Şekerli, nişastalı, çikolatalı, kolalı ve asitli yiyecek - içecekler, şekerli sakızlar, reçel, lokum, baklava…

·             Diş ve dişeti kuvvetlendirenler: Florürlü diş macunları, C ve D vitaminleri, Kalsiyum ve Demir içeren yiyecekler, içecekler, süt ve süt mamülleri…

 

TOP