DİŞ SIKMA - GICIRDATMA (BRUKSİZM)
Günümüzde yaşadığımız stresler, üzüntüler her geçen gün artıyor. Stres ve üzüntü, nadiren gündüz, daha çok gece uyurken, dişlerin istemsiz olarak kenetlenerek sıkılmasına ya da gıcırdatılmasına neden olabilir. Nadiren barsak parazitleri de sıkma veya gıcırdatmaya neden olarak tesbit edilmiştir.
Sonuçları: Gıcırdatma özellikle gece yanında uyuyanı rahatsız eder boyuta ulaşabilir.
Sabah uyanınca başta, özellikle kulak önlerindeki çene eklemlerinde ağrı hissedilebilir, çiğneme kasları büyür ve güçlenir, dişlerde en dış tabaka mine ve sarı tabaka dentinde aşınma ve hassasiyet olabilir, çiğneme kalitesi düşer, estetik kaybolur.
Çok nadiren kulak çınlaması da yapabilir. Kulak Burun Boğaz muayenelerinden hiçbir sebep bulunamadığı bazı durumlarda
Çocuklarda Bruksizm: Bruksizm, her yaşta görülür. Kalıtsal da olma olasılığı çoktur. Çocuklar karma dişlenme döneminde de (hem süt dişleri hem de daimi dişlerin aynı anda bulunduğu dönem) dişlerini yerleştirme amacıyla gıcırdatabilir, çocukta bu kalıcı olmayabilir, telaşlanmamak gerekir. Devam ediyorsa 16-17 yaşlarında gece plağı yapılabilir.
Basit önlemlerle bruksizmi önlemek:
Gece Plağı: Çenelerden birine, genellikle üste ölçü alınarak şeffaf, silikon, yumuşak bir dişlik hazırlanır ve 3-6 ay geceleri takılması istenir. Vakaya göre sert akril denen bir madde kullanılarak da yapılan çeşidi vardır.
İlaçlar: Bazı kas gevşeticiler ve antienflamatuar ilaçlar vakaya göre doktor gözetiminde kullanılabilir.
Nemli sıcak kompres: Gece yatmadan önce bir bez sıcak suda ıslatılıp sıkılır, eklem bölgelerine 5-10 dk. tatbik edilir.
Parmak masajı: Nadiren nedeni o kas olarak hekim tarafından tesbit yapılırsa üst çenenin bitim noktasına, yirmi yaş dişinin kök ucuna bir kasa masaj yapılabilir.
Botox: Botulinum toksininin küçük dozlarının çiğneme kasına (masseter kası) enjekte edilerek kasın biraz güçsüzleştirilmesi işlemidir, 3-4 ayda bir yinelenmesi gerekir.