KANAL TEDAVİSİ
Çürük mine seviyesinde başlar, dentine iner, pulpaya (öze) yani sinirlerin olduğu odacığa geldiğinde genelde kendiliğinden ağrımaya başlar.
Üst yapısı elverişliyse, kök ucunda çok geniş bir iltihap gelişmemişse ve kanallar uygunsa (tıkalı veya çok eğri değilse) kanal tedavisi yapılarak kurtarılır ve ağızda senelerce kalır.
İyi kanal tedavisi yapılmış dişlerin diğer dişlerden sıcağı-soğuğu hissetmemesi haricinde hiçbir farkı yoktur.
Kanal tedavisi diş iyi uyuşturulmuşsa ağrısız bir tedavidir.
Hatta eğer sinir tamamen canlılığını yitirmişse uyuşturmaya dahi gerek yoktur. (Az da olsa hiç ağrı olmadan da sinirler ölebilir)
Günümüzde tek seanslık kanal tedavileri uygulanmaktadır.
İlk seansta anestezi yapılması gerekiyorsa uyuşturulur, başka seanslar gerekirse genelde uyuşturmaya gerek olmaz.
Abse:
Pulpada yani dişin özünde biriken mikroplar çoğalarak kökün ucundaki kemiği yok ederek bu bölgeye yayılır, hatta kemiği delerek dişeti altında birikir ve yüzde şişkinlik oluşturarak abse dediğimiz oluşumu geliştirir. Bu gerilme hissi çok ağrılı olabilir.
En sonunda dişetini patlatarak bir noktadan yani fistül ağzından (gum-boil) ağız içine akar ve kişinin ağrısı azalır.
hastalıklı dişte abseye giden süreç
Eğer kök ucunda iltihap gelişmişse kanal tedavisi pansumanlarla yani ilaç değiştirmelerle uzayabilir.
Önemli olan, diş bu duruma gelmeden önce dişhekimine gidilip sadece dolgu yapılmasıdır.
Kanal İçi Vidalar:
Eskiden çok çürüklü dişler çekilirdi. Üst yapısı çok harabolmuş dişlerde, kanal tedavisi sonrası kanal içine tamamen ağrısız ve anestezisiz bir şekilde binanın temel direği gibi kanal içi vidalar yerleştirilerek dişe tekrar üst yapı hazırlanması da günümüzde yapılmaktadır.
Kanal tedavili dişlerde ağartma (beyazlatma):
Kanal tedavisi görmüş dişler bir süre sonra koyulaşabilir. Bu arka dişler için önemli olmayabilir ama ön dişlerde estetik olarak güzel bir görüntü vermez. Bu dişler de pulpa odası içine ağrısız bir şekilde bazı ilaçlar konularak 3-4 gün içinde dişhekimi tarafından beyazlaştırılabilir.