DİŞ BEYAZLATMA - AĞARTMA (BLEACHING)

Günümüzde, dişlere zarar vermeden dişlerin yapısal rengini beyazlatmak mümkündür.

Eskiden sadece dişlerin üzerinde dış etkenlerle oluşan lekelenmeleri temizleyebilirdik. Artık her iki etkenle de savaşılarak daha estetik görünmek artık mümkün.

          

Peki zararlı mıdır? Hayır. Zararlı olsaydı Dişhekimleri Birliği’nin Rehber Listesi’nde yer almazdı.

Yalnız ağartmanın bir dişhekimi kontrolünde, doğru malzemelerle, doğru yöntemlerle yapılması en doğrusudur.

Zira marketlerde satılan gelişigüzel ürünler hem dişe hem dişetlerine zarar verebilir. Bu ürünlerde genelde hasta kendi dişliğini kendi hazırlar ve çok hızlı beyazlatma sağlayan bazı kimyasallar kullanılır, beyazlatma etkisi çabuk geçer, dişlik yanlış hazırlanırsa dişetini yakabilir, dişe zarar verebilir.

Ağartma işlemi yöntem olarak evde ya da muayenehanede yapılabilir.

Ofis tipi:

Günümüzde en tercih edilen yöntemdir. Muayenehanede 1 saatlik çabayla daha beyaz dişlere sahip olunabilir.

Laser, ışık tutularak yapılan beyazlatmanın kimyasal sürülerek yapılandan bir üstünlüğü yoktur.

Kötü yönü ağız bir saat civarında açık kalır.

          

                            Ofis Ağartması

Ev tipi:

Muayenehanede ağızdan ölçü alınarak dişlik hazırlanır. Dişhekimi tarafından hastaya verilen jeli hastanın kendisi dişliğin içinde tarif edilen noktalara her gece yerleştirip ağzına takar. Vakanın ağırlığına göre, 1-2 hafta her gün 4-6 saat (tercihen uyurken) takılmak suretiyle dişler beyazlatılır. 2-3 günde bir dişhekimine kontrole gelinmesi gerekir.

        

                                     Ev Ağartması

Beyazlatma süresince, hatta 1-2 gün sonrasına kadar sigara, çay, kahve, kola, kırmızı şarap, vişne suyu ve benzeri boyayıcı maddeler tüketilmemelidir ya da çok çok az (hatta içilecek madde dişlere uğramadan pipetle) tüketilmelidir.

2-3 sene sonra renkte bir miktar eskiye dönme olabilir. Bu takdirde beyazlatma maddesi çok kısa süreli olarak (örneğin ofiste yarım saatlik çabayla veya evde 1-2 gün uygulanarak) koruma tedavisiyle renk yine beyazlatılır.

Kanal tedavili dişlerde ağartma (beyazlatma):

Kanal tedavisi görmüş dişler bir süre sonra koyulaşabilir. Bu arka dişler için önemli olmayabilir ama ön dişlerde estetik olarak güzel bir görüntü vermez. Bu dişler de pulpa odası içine ağrısız bir şekilde bazı ilaçlar konularak 3-4 gün içinde dişhekimi tarafından beyazlaştırılabilir.

Dişlerde renklenme nedenleri:

Çocuklukta geçirilen ateşli hastalıklar, dişlerin gelişim çağında 4-5 aydan fazla bir sürede alınan antibiyotikler (özellikle tetrasiklin), yine annenin hamileyken geçirdiği ateşli hastalık veya uzun süreli antibiyotik çocuğun dişlerinde sarı kahverengi mor dalga dalga veya çizgiler halinde renklenmelere neden olur ki bunların tam ağartılabilmesi çok zor ve uzun süreli uygulamaları gerektirir.

Bir de içme sularında fazla flor olan yörelerde florozis denen renklenmeler görülebilir.

Yine dişler üzerinde tıpkı bazı tırnaklarda rastlanabilen beyazlanmalar gibi opak beyazlanmalara rastlanır. Bu da mine oluşumunda minenin yerini alan flor fazlalığından oluşan kalsifiye renklenmeler olup dişler çürüğe karşı dirençlidirler. Eğer opak beyazlanma dişin yarısını kaplayacak kadar fazlaysa fiziksel kuvvetlere karşı dirençsizlik gösterebilirler.

              

Florozis                                              Opak Beyazlanma

TOP