SORULAR

                

 

1) Dişlerimiz ne işe yararlar, neden önemlidirler?

İşlevlerini şöyle sıralayabiliriz:

a ) çiğneme   b ) konuşma   c ) estetik   d ) dolaylı olarak beden sağlığı

Diş apsesi, halsizlik yapabilir, göz, kulak, kalp, böbrek, eklem hastalığına sonuçta da ölümlere yol açabilir, ayrıca aids-frengi gibi  hastalıkların belirtileri ağızda olabilir.

 

2) Çürüme nasıl olur?

Yiyecekler dişler üzerinde bakteri plağı denen tabakayı oluşturur, şekerli gıdalarla birleştiğinde asit oluşur, asitler de dişleri çürütür:

Bakteri Plağı + Şekerli Gıda = Asit >>> Çürük

 

3) Dişhekimine gitmeme sebeplerimiz nelerdir?

Başlıca 3 sebep:

a ) ihmal   b ) maddi   c ) korku (çocuklara 'seni iğneciye götürürüm, seni dişçiye götürürüm' tehditleri.) 

Ancak, günümüzde spreyler, ince iğneler, aeretorler ve lazer kullanumıyla korku nedenleri azaldı.

 

4) Çürük, dişin tabakalarında nasıl ilerler, fark edilir mi?

a - Mine seviyesinde:    Soğuk, sıcak, tatlı hassasiyeti anlık var (VEYA HİÇ YOK), farkedilmeyebilir

b - Dentin seviyesinde:  Hassasiyet anlık var (VEYA HİÇ YOK), fark edilmeyebilir

c - Pulpa seviyesinde:   Ağrı uzun süreli var (VEYA HİÇ YOK), farkedilmeyebilir

Abse Oluşunca:            Önce ağrı çok olur, yüz şişince azalır.

 

5) Ağrım sızım olmadan da dişhekimine gitmeli miyim?

Ağrı yoksa bile problem var olabilir. Onun için,

HER 6 AYDA BİR DİŞHEKİMİNE GİDİNİZ.

 

6) Diştaşı temizliği alışkanlık yapar mı?

Cevap soruda gizli. Öncelikle ağızda diştaşı olduğunu kabul edip bunları aldırmama yönünde bir tavsiye var. Bu şuna benzer: Yemeklerden sonra yağlanmış ellerini yıkama, bir sonraki yemekte yine yıkamak zorunda kalırsın! Herkesin 6 ayda veya senede bir diştaşı temizliği yaptırması gerekir.

 

7) Diştaşı temizliğinde mineler çizilir mi?

Mine o kadar serttir ki her çiğnemede yaklaşık 60-70 kg. yük bindirilir. Yine de dayanır.

Mine, dakikada 400,000 devir dönen elmas frezlerle zor kesilir. Dolayısıyla doğru kullanılan bir aletle, 6 ayda bir diştaşı temizliğinin hiçbir zararı olmaz.

Elektron mikroskoplarıyla, dişlerden kesitler alınarak dünyanın her yerindeki dişhekimliği fakültelerinde bu bilimsel olarak araştırılıyor ve sonuç değişmiyor.

 

8) Hamilelikte diş kaybı olur mu?

Eskiden, hamilelikte diş kaybının sebebinin bebeğin annedeki kalsiyumu çekmesi sanılırdı. Yaklaşık olarak 40–50 senedir bebeklerin bu konuda masum oldukları kanıtlandı. Zira bir kişinin dişindeki kalsiyum bir daha hiçbir şekilde dişten ayrışmaz. Hamilelikte diş kaybının nedeni bulantı nedeniyle fırçalayamama ve kusma nedeniyle asidin ağıza gelmesidir.

 

9) Dişteki her siyah çürük müdür?

Her siyah çürük değil, her çürük de siyah değildir. Çürük rengi siyah, sarı, kahverengi olabilir. Dişlerin yapısında çeşitli nedenlerle siyahlanmalar olabilir. Çekilmiş bir dişin yanında eskiden kalma bir kararma, caries sicca yani ‘durmuş çürük’ olabilir. Dişhekimleri dişte bir kararma gördüklerinde  genelde orayı ucu sivri ‘sond’ denilen aletle dokunarak kontrol ederler, içe batıyorsa çürük teşhisi koyarlar. Demir ilacı dişler üzerinde geçici leke yapabilir ki bunlar dişhekimi tarafından kolayca temizlenebilir.

 

10) Diş röntgeni önemli mi?

Hastaların dişlerinin çürüdüğünü kendilerinin anlaması çoğunlukla zor olduğu gibi dişhekimi dahi aydınlatmalı koltukta ara yüz çürüğünü göremeyip ancak panoramik veya ufak filmlerle aradaki çürükleri yakalayabilir.

 

11) Dişte kalıtımın önemi nedir?

Dişlerin büyüklüğü, çürüğe yatkınlığı, çenelerin büyüklüğü, yapısı gibi birçok unsurda kalıtım çok önemlidir “Çürüğe yatkın, hep fırçalıyorum, yine de çürüyor, o zaman fırçalamayacağım” diyenlere  cevap: “Demek ki fırçalamasanız şu an ağzınızda diş kalmayacaktı. Yine de fırçalayın ki bari o faktör ortadan kalksın.”

 

12) Dişte ihmalin Bedeli nedir?

Dolgu ile yarım saatte kurtarılacak diş ihmale gelince, kurtarılabilecek gibiyse 2-3 saatte ve 2-3 gün, belki 1 ay gidip gelinerek ve özelde yapılıyorsa 2-3 kat bedelle kurtarılabilir ya da çekilir.

 

13) Dişle fındık kıralım mı?

Çiğneme sırasında yan yana olan dişlere gelen çiğneme kuvveti 60-70 kg. dır. Mine, bu kuvvetlere karşı senelerce dayanır. Ancak minenin en büyük özelliği kuvvete karşı dayanıklı, darbeye karşı çok kırılgan olmasıdır. Özellikle dişe tek başına gelen kuvvet, o dişe tüm yükü bindireceği ve darbe etkisi yapacağı için fındık, ceviz gibi kabuklu yemişleri dişinizle kırmayın.

 

14) Dişte çürük koku yapar mı?

Bir parça peyniri oda sıcaklığına bırakırsanız peynir kokuşur. Ağız ortamı odadan daha sıcaktır. Çürükte yerleşip çıkarılamayan yiyecekler koku yapar. Yine çürük sinire ulaşmışsa oluşacak iltihap da koku yapar.

 

15) Yaşlılarda dişler yeniden çıkar mı?

Bazen 90-100 yaşlarında insanların yeniden diş çıkardıkları ve halk arasında bunlara ‘kuzu dişleri’ dendiği söylenir. Bunlar ya daha önceden gömülü kalmış dişlerdir ya da dişler çekilirken kırılıp kalmış köklerdir ve damaklar eridikçe yükselerek ortaya çıkarlar. Yani ‘kuzu dişleri’ diye üçüncü bir dişlenme yoktur.

SİZ DE SORU SORABİLİRSİNİZ:

TOP